DEATHCREW FESZTIVÁL

MALTER Filmfesztivál

2018. május 31. - deathcrew

Ha kíváncsi vagy a hazai filmgyártás olyan alkotásaira, amelyekkel nem találkozhatsz akárhol, jó hírünk van: a MALTER Filmfesztiválnak idén is helyszínt biztosítunk!

PROGRAM:

CSÜTÖRTÖK

19.30 NYITÓFILM

Porkoláb Norbert, Tanca Norbert - Álmatlan - az Anna and the Barbies film
Az Anna and the Barbies - Álmatlan koncert- és dokumentumfilm, magasság és mélység egyszerre, mely olyan oldaláról mutatja meg Pásztor Annát és a zenekart, amely a közönség és a rajongók számára eddig ismeretlen volt.

22.30 VERSENYFILMEK I.

Baranyi Gábor - Bújócska / Hide and seek - shortfilm
Egy faluszéli nagycsalád legkisebb tagja Matyi, aki imád bújócskázni, ezzel sok bosszúságot okozva szüleinek. Az anyjának inkább púp a hátán, az apa foglalkozik csak vele. Ám egyszer csak apa eltűnik, s az anya magára marad a nehezen kezelhető gyerekkel.

Vermes Dorka – Anyák napja / Mother's Day’
Juli és Réka élete nagy változás előtt áll. Ma délután Juli anyját várják ebédre, hogy ezt neki is bejelentsék. Mindketten sejtik, hogy ez nem lesz könnyű menet.

Swechtje Mihály – Ready Or Not / Aki bújt, aki nem
Egy szegény magyar faluba érkezik egy drága autó. Az utcán bújócskázó gyerekeket nagyon érdekli a kocsi, a sofőr megengedi, hogy egyenként beüljenek.

Szabó Virág – Wellness 16’
A film egy nap eseményeit követi végig, melyben a barátnők próbálják a maximumot kihozni a nyaralásból. Az állandó nyüzsgéssel azonban csak saját szorongásaikat akarják elnyomni és a nap folyamán eddig elhalgatott titkok is a felszínre kerülnek.

Nagy Lili – Élesztő 18’
Szülõhelyem, Szalonta, Nem szült engem szalonba; Azért vágyom naponta Kunyhóba és vadonba.

Wrochna Marcell – Nyugi rohanok 16
Norbi, egy fiatal roma srác, aki szobafestőként próbálja eltartani Szidit és a kislányukat, Zsófit. Norbi rendszeresen kerül kellemetlen helyzetekbe, mert legalább annyira megbízhatatlan, mint a saját megrendelői. Egy napja van, hogy megfizesse főbérlőjének a tartozását. Ha nem fizet, családostul az utcára kerül.

00:00 VERSENYFILMEK II.

Ducki Witek – Sommelier 11’
Nagy Ábel sommelier-ként dolgozik, főként borokat ajánl különféle ételekhez. Ezúttal azonban olyan vendégekkel van dolga, akik komolyabb kihívás elé állítják. Miközben igyekszik megválaszolni a különleges kérdéseket, Ábelben felmerülnek az életét komolyabban érintő dilemmák is.

Szemerédy Viktória – Lepkelány 15’
A 12 éves Bori állami gondozásba kerül, ahonnan nővére, Juli veszi magához. A két lányt a nagyanyjuk neveli egy sivár faluban. Bori elszánja magát, hogy megtalálja édesanyját és visszatérjen hozzá, ám a szociális média egy hamis profilja mögött egy ragadozó várja, hogy a kislány besétáljon a hálójába.

Füzes Dániel – Ádám fullad / Adam Can't Breathe 21’
Ha Apa, akit amúgy alig látsz, a 14. születésnapodon beállít és elhív kenutúrára a nagybácsikkal, akik férfiként emlegetnek téged - igen, Téged, az örök kisfiút - akkor mész. Hiába nem tudsz úszni, evezni, olykor levegőt venni, te akkor is mész; mert meg kell tudni, mit jelent férfinak lenni.

Dell’Edera Dávid – Balcony 6’
A pár perces történet főhősei egy betonrengeteg tipikus lakói: kártyázó szomszédok, focizó gyerekek és a telepi bolond is odalent kószál, miközben gatyarohasztó meleg van.

Kis Hajni – Last Call 27’
A Zsurzs Kati által megformált nagymama őrült rohanásba kezd, amelynek egyetlen célja, hogy végérvényesen lezárja itthoni életét. A zaklatott nap végén azonban kénytelen szembenézni mindazzal, amit maga mögött hagyott, és azzal, ami előtte áll.

Szabó Zoltán – Képtelenség 13’
Csabának, a zárkózott szobafestő-mázolónak hirtelen minden adott lesz, hogy titkon szeretett Erikájának felfedje hónapok óta rejtve készített ajándékát, egy augusztusi csillaghullásal megkoronázott éjszakán. A romantikus tábortűz tartogat még meglepetést.

01.30 - VERSENYFILMEK III.
Pozsonyi Janka – Sansz 14’ Luca heti hat napot dolgozik pincérként egy rendezvényközpontban, hogy megvalósítsa Párizsról szőtt álmait - egy este azonban villámcsapásként éri, hogy exének esküvőjén kénytelen felszolgálni. A kényelmetlen helyzetben egyedül laza kollégájának jelenléte hoz némi megnyugvást, ami el is kél a lány számára, ugyanis a vőlegény figyelme az est során egyre jobban elkalandozik a menyasszonyról.

Timkó Imre – Kept Inside / Magamba Zárva - short film 21’
A film egy lánytestvérpáról – Iza – Földes Anita és Lizi – Fehér Zsanett – szól, akik nem jönnek ki jól egymással a múltjuk miatt. A kettőjük kapcsolatát a filmben egy ritka betegségen és annak öt stádiumán keresztül mutatják be, az elutasítástól az elfogadásig.

Kodák Adrián – Távol 25’
A főszereplő egy apa, Lóránd, és fia, Erik, akiket egy hétvégi kirándulás során ismerünk meg. Az édesapa kétségbeesett mivel a kisgyerek enyhén túlsúlyos, és úgy érzi, hogy az anyjától kapott kényeztetés rossz hatással lesz fejlődésére.

Besenyei Katalin – Apám orvosa nem praktizál 15’
Boróka 27 éves, Angliában kórházi takarító. Hét év után haza kell térnie szülőfalujába haldokló, alkoholista apjához. A lány csak a házat szeretné eladni, de a sors és a falu furcsa lakói úgy alakítják, hogy belekeveredik az apja által kialakított hazugsághálóba. Borónak egy véletlen folytán fel kell nőnie az apja által kiépített mítoszhoz.

Vácz Péter – Pillowface / Párnaarc
A zárkózott Béla hotelszobájának magányában egy párnafigura társat kreál magának, de az ismeretlen szobalány újra meg újra elágyazza újdonsült barátját.

Szederkényi Bella - Bújócskakirály – 5’
A Bújócskakirály legkedvesebb elfoglaltsága a - hát mi más - bújócska! Rendre megtréfálja az embereket avval, hogy eltűnik, elbújik, s bottal üthetik a nyomát, épp, mikor a legnagyobb szüksége lenne rá a családjának és a népének!

PÉNTEK

22.00 - A ZSIGMOND VILMOS FILMFESZTIVÁL LEGJOBB FILMJEI

Freund Ádám – Földiek / Earthly People 27’
A 12 éves kisfiú, Ábel családtagjai mintha az univerzum legtávolabbi pontjain élnének. Amikor azonban a hobbifeltaláló apa valóban kilövi magát az űrbe, a fiúnak választania kell, hová tartozik.

Márton Dániel – Rossz színész / Bad actor 35’
Marci egy friss szakítás után úgy dönt, elvállja a főszerepét egy főiskolás vizsgafilmnek. A forgatás során egy sor fura karakter mellett megismerkedik Wandával, a vizsgafilm női főszereplőjével, akibe az idő előrehaladtával egyre jobban beleszeret. Marci színészi alakításai rosszabbnál rosszabbra sikerülnek, ráadásul az új ingerek okozta kimerültség hatására már a film történéseit is összemossa a valósággal.

Melanie Grams – WONDER 8’
Van, hogy kissé eltávolodunk egymástól, és ettõl elveszettnek érezzük magunkat, reménytelennek látjuk a helyzetet. Ilyenkor úgy tûnik, leléptünk a számunkra kijelölt ösvényrõl, holott csak megfeledkeztünk magunkról. A film arról szól, hogyan találjunk vissza önmagunkhoz. A hosszú és fáradságos út elsõ lépése: önmagunk szeretete és elfogadása.

Helstáb Martin - Az egér, aki egér akart lenni – 8’
Egy számítógépes egér úgy dönt, hogy új életet kezd igazi egérként a természetben, miután leváltják a touchpadek és az okostelefonok.

Zurbó Dorottya – Távolság 9’
„A repülőn utazva hazafelé felidéződnek bennem a nagymamámhoz kapcsolódó gyerekkori élményeim. Az emlékezés fizikai és mentális utazássá válik. Vajon mit jelentenek az emlékek, ha nem maradnak velünk egy életen át?”

23.30 - VERSENYFILMEK IV.

Püsök Botond – M Kapitány 9’
A huszonéves Juli egy castingra igyekszik, viszont mindeközben sietnie kellene édesapja hatvanadik születésnapjára is. A karrier és a család fontossága között őrlődve érkezik a meghallgatásra, ahol rövidesen kiderül, a rendező szándékai merőben mások, mint amire a lány számított. Julit egyre abszurdabb feladatok elé állítják, amikor bele kell bújnia az első magyar szuperhős, M. Kapitány szerepébe.

Szemerédy Viktória – Pintu 15’
A Pintu egy történet egy fiatal lányról, aki egy idősebb nő segítségét kéri, hogy ki tudjon szabadulni a tehetetlen áldozat szerepéből .

Szilágyi Fanni – A csatárnő bal lába életveszélyes 12’
Mi történik, ha egy békásmegyeri lány, Lionel Messiként ébred, hogyan borul fel egy párkapcsolat, ha a lány javítja az ágyat, kezdeményez a szexben, és lövi a gólokat a focipályán.

Kollet Gerda – Nyolctól tízig – 14’
Három történet, három félreértés és számtalan résztvevő. Hétköznapi emberek hétköznapi életének nem éppen hétköznapi helyzetei, melyeknek bárki áldozata vagy előmozdítója lehet.

Koncz Teréz – A levelek - The Letters 17’
Gábor és Borbála régóta várt hírt kap: adoptálhatják Zolikát, de még várniuk kell azzal, hogy kapcsolatba lépjenek vele. A tiltás ellenére Borbála kedves leveleket küld a fiúnak a takarítónővel. Az árvaházban Zolika egyetlen barátja és szerelme Dóri, akire a rosszfiú Feri is szemet vetett, ezért folyamatosan zaklatja a párt.

Bernáth Szilárd – Fizetős nap / Pay day 22’
A Fizetős nap már az első pillanatokban behúzza a nézőt az uzsorása ellen valló telepi srác története, hiszen egy olyan embert látunk, aki az életét kockáztatja azzal, hogy elmegy a rendőrségre.

01.00 - EGÉSZESTÉS

Pólik József - Életem legrosszabb napja
András most töltötte be ötvenedik életévét. A születésnapi buli nem úgy sikerül, ahogy tervezte, ráadásul másnap az élettársa, a húsz évvel fiatalabb Nóra is faképnél hagyja. Ezután váratlan, hol drámai, hol groteszk események követik egymást: András negyven év után találkozik Tibivel, egykori általános iskolai kínzójával, Piroskával, a szexfüggő nyugdíjassal, Istvánnal, az asszony szektataggá vált fiával; megismerkedik Irénnel, a filozófiai tanulmányokat író pénztárosnővel, Carmennel, az „álomszép” prostituálttal és Sanyival, az érzékeny lelkű nő kemény öklű stricijével. A nap végén András a „hős” szerepében találja magát egy idegen lakásban, kezében egy törött, fegyverként is használható sörösüveggel.

02.30 VERSENYFILMEK V.

Bolla Kolos – Balázs kamerája – 15’
Mintha csak a fiók mélyéről került volna elő a szemcsés home video, amely egy kisfiú tragédiába forduló születésnapját örökíti meg a nagyi vidéki házában: a kis Balázs videokamerát kap ajándékba, a használatát pedig gyorsan kiismeri, így nekilát filmezni a ház körül. A játszadozó gyerek figyelmét csupa olyan kis részlet köti le a falusi környezetben, amin más gyorsan átsiklana.

Nagy Lili – Őszi utcán falevéllel táncolgat a szél 17’
Emma szalagavatójának napján, frissen különvált szülei találkozni kényszerülnek. A találkozás veszekedésbe torkollik és végül egyikük sem megy el Emma szallagavatójára.

Korom Anna – És a nyolcadik napon 17’
Luca születése óta kettesben él az édesanyjával. Sohasem járt még a tanyájuk kerítésén túl, nem látott még élő embert az anyján kívül. A világot jelentik egymás számára. Ám ahogy Luca kamaszodik, öntudatra ébred, egyre vonzza az ismeretlen: álmodik róla, hallja a hangját, érzi a közeledtét. Egy nap pedig egy furcsa idegen érkezik hozzájuk.

Csihar Arion – Friss Hús 23’
Péter, a társadalmi nyomás ellenére, mindent megtesz azért, hogy húshoz jusson. Még ha ez az életébe kerülhet is.

Karácsony Péter – Csótány – 18’
Készült Franz Kafka: A Házaspár című novellája alapján. A film Simó Marcell Operatőri vizsgafilmje volt idén a Metropolitan Egyetemen.

SZOMBAT

00.00 VERSENYFILMEK VI.

Felvidéki Miklós – Gorgon – 9’
Miután lopáson kapták rajta egy piti zsebtolvaj romos bérházba menekül az őt üldöző rendőr elől. Arra viszont egyikük sincs felkészülve, ami a ház falai között várja őket. Rabló és pandúr triviális konfliktusát egy sokkal hatalmasabb fenyegetés szorítja háttérbe. Amint ugyanis belépnek a kapun hamis víziók és délibábok kezdik csapdába csalogatni vagy űzni őket.

Makádi Maya – A lakás hangtalan szenved körülöttünk 14’
Az anya halála után magukra maradt apa és lánya belvárosi lakásukban összezárva, de egymástól mégis külön-külön éli meg a gyászt. A családi fotókkal és személyes holmikkal teli nappalit kulcsra zárt ajtó őrzi, az apa a kamrába és az borosüveg mélyére menekül, míg lánya a csendes melankóliát és az éjszakai várost választja. Azonban idővel mindkettőjüknek szembe kell néznie azzal, hogy egy kétszobás lakásban nem lehet örökké egymást és az elhunyt emlékét kerülgetni.

Szeleczki Rozália – Csodapunci 13’
Léna, a szüzességének elvesztésére készülő kamaszlány. A csodapunci legendája a családi mitológia része, s egyúttal csodás képesség, de kérdés, vajon Léna birtokában van-e az anyáról lányára öröklődő örökségnek.

Odegnál Róbert – Single Player 13’
"A jövő alkoholizmusa a számítógépes játékfüggőség." Történetünk hőse Dávid, játékfüggő. Az őt egyedül nevelő anyja, Szilvia a magányt és a kétségbeesést egyre több alkohollal próbálja feloldani. Szilvia karácsonyra egy virtuális szemüveggel ajándékozta meg a fiát. Ennek lassan már két éve, és az életük megváltozott. Szilvia azt kívánja, bár sose adta volna fia kezébe a szemüveget.

Kovács István – Ostrom 25’
A háború pusztította Szarajevóban egy magányos, bosnyák nő vízért indul, hogy végre hajat tudjon mosni. Döntésétől sem a szomszédai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani.

Wunder Judit – Kötelék/Bond 10’
A teljes magányban élő nő kétségbeesésében egy árnyalak társaságában igyekszik rátalálni a szerelemre. Közben próbálja magához láncolni a körülötte lévőket, de végül minden kötelék elszakad.

Szilágyi Fanni - Minden vonal 20'
Másnaposan az ember leginkább arra vágyik, hogy meg se mozduljon. Arra biztos nem, hogy volán mögé üljön, és elvigye Romániába a terhes barátnőjét, csak mert annak az anyja szerint egy ottani csillagkép alatt kell megszületnie a gyereknek.

01.30 EGÉSZESTÉS

Túri Bálint Márk - No Place Like On The Road / Legjobb úton
Nándi (31) egy „wannabe” zeneszerző, aki hét év sikertelen európai vándorlás után hazatér Magyarországra, vidéki szülővárosába. Csak átutazóban van, amíg az új-zélandi munkavízumára vár, ahol egy biztosnak tűnő, de nem zenei kötődésű munkát ajánlottak neki.

03.00 VERSENYFILMEK VII.

Brauner Máté – Lauretta – 19’
A kisfilm egy anya-lánya kapcsolaton keresztül mutatja be a felnőtté válás érzelmi kihívásait. A történet főhőse a külváros középosztályából kerül ki: Lauretta, egy túlsúlyos és végtelenül félén pénztároslány, akinek életét a munkáján kívül édesanyja mániái határozzák meg.

Fenyves Lili – Love me not/ Ne szeress – 19’
A kislányát egyedül nevelő anyuka (Fátyol Hermina) egy reggel gyermeke rég nem látott apját (Nagy Zsolt) találja az ajtaja előtt, aki mégiscsak részese kíván lenni az életüknek.

Gyimesi Anna – Negyven év/Forty years 15’
A film az elbúcsúzás lehetetlenségére próbál rávilágítani. Arra, hogy a búcsú mint pillanat nem létezik, egy sokkal hosszabb folyamat része, és semmiképpen sem döntés kérdése.

Dombrovszky Linda – Kockaember/Cube man – 19’ Józsi bácsi (Kovács Zsolt) a helyi játékkockagyárban dolgozik, immár harminc éve. Történetünk azon a napon kezdődik, amikor váratlanul nyugdíjazzák.

Deák Kristóf – A Legjobb Játék / Best Game Ever – 20’ Amikor két térfigyelő biztonsági őr rájön, hogy munkájukat egy frissen telepített mesterséges intelligencia-szoftver fenyegeti, kénytelenek felvenni azzal a kesztyűt – ami végül elég váratlan megoldáshoz vezet.

A MALTER Filmfesztiválról az alábbi linken tájékozódhatsz:
MALTER Filmfesztivál

malter-cmyk_5mm_kifuto_a3-page-001.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://deathcrewfestival.blog.hu/api/trackback/id/tr7314015276
süti beállítások módosítása